Kennel

Koirat ovat kuuluneet aina elämääni. Aktiivisen koiraharrastuksen aloitin jo 10-vuotiaana ensimmäisen oman koirani kanssa. Koirani oli saksanpaimenkoira Aida, jonka kanssa kävin palveluskoirakokeissa ja näyttelyissä. Saksanpaimenkoirien parissa harrastin aina 1990 luvulle, kunnes hankin ensimmäisen hovawartin, kennelini kantanartun Uskihoff´s Hayan.

Haya oli kaikkea mitä koiralta odotin, ja paljon enemmänkin. Se oli hyvä ystävä ja pihan vartija, oivallinen kumppani kaikessa harrastuksissamme ja menestyksekäs näyttelykoira. Siitä tuli Suomen muotovalio 2-vuotispäivänään. Myöhemmin se saavutti myös kansainvälisen, Ruotsin, Eestin ja IHF valion arvot. Sillä oli useita voittajatitteleitä, ryhmä- ja BIS-sijoituksia Suomessa ja ulkomailla. Maailmanvoittajatittelin se saavutti vuonna 1998. Palveluskoirakokeissa sillä oli koulutustunnus voittajaluokan hakukokeesta ja avoimenluokan viestikokeesta. Tottelevaisuuskokeesta sillä oli siirtotulos voittajaluokkaan. Haya eli terveen elämän lähes 13-vuotiaaksi. Se on emänä kennelin A-, B-, ja C-pentueille.

Hayaklausen perhettä on kartuttanut myös Hayan tytär Hayaklause Balance, joka on D-pentueen emä. Tästä pentueesta jätettiin kotiin Haya-mummon kasvatettavaksi narttupentu Hayaklause Do Do eli Toto. Se tallasi mummon menestyksekkäitä jalanjälkiä ollen maailmanvoittaja-06, seitsemän maan muotovalio ja sillä on useita voittajatitteleitä ja ryhmäsijoituksia Suomesta ja ulkomailta. Totolla on voittajaluokan viestikokeesta ja alokasluokan jälkikokeesta ykköstulos. Lisäksi se kilpaili tottelevaisuuskokeissa voittajaluokassa. Toto on emänä E- ja F-pentueille.

F-pentueesta jätettiin kotiin narttupentu Hayaklause Fabella, Vappu. Se antoi merkkejä lupaavasta näyttelyurasta, ollen Euroopan juniorivoittaja –06. Kolmesta käymästään juniorinäyttelystä Suomessa se saavutti kolme sertiä ja kaksi ROP-voittoa, sekä päänäyttelyn narttuluokan kolmannen sijan. Se suoritti alle 1,5-vuotiaana BH-kokeen, mutta loput näytöt kentillä ja kehissä jäi näyttämättä. Harrastukseni suurin menetys on ollut alle 2-vuotiaasta Vapusta luopuminen. Kaipaamme tätä omalaatuisen huumorin omaavaa ystäväämme.

Syksyllä -07 syntyi Hayaklause G-pentue, jo neljäs polvi Hayasta. Sain mahdollisuuden käyttää Hayaklause Eiferiä jalostukseen säilyttääkseni narttulinjani. Pennuille hyvät lähtökohdat antanut, omalla kennelnimellään (Hofmarien) useita hovawartpentueita kasvattanut Tuula Drufva teki suurenmoisen työn pentueen hoidossa. Siitä olen Tupulle kiitollinen! Nyt saamme nauttia Hayaklause Gerberan eli Kertun elämän eliksiireistä. Kerttu aloitti jo pentuna näyttelyuran menestyksekkäästi ollen kaksi kertaa RYP2. suurissa pentunäyttelyssä. Junioriluokissa se saavutti maailman juniorivoittaja-08 tittelin, Saksassa rodun päänäyttelyn Club Jugedsiegerin-08 tittelin, sekä Suomen voittajanäyttelyssä JV-08 tittelin. Nuortenluokista kertyi neljä CACIBIA ja Latvian voittaja-09 titteli. BH-kokeen Kerttu suoritti vuoden ikäisenä. Kertusta tuli Kansainvälinen muotovalio C.I.E 2,5-vuotiaana ja sittemmin jälkikokeen tuloksen myötä C.I.B. Kerttu on emänä Hayaklause I-, J- ja K-pentueille.

J-pentueesta jätettiin kotiin narttupentu Hayaklause Jubilee, kotoisammin Pirkko joka on jo siis viides polvi Hayasta. Pirkosta tuli mukava kotikoira. Se ei ole näyttelytähti ja käyttönäytötkin jäivät BH kokeseen.

Hayaklause H-pentueen äiti on Hayaklause Giselle (Manta) ja L-, N- ja P-pentujen Hayaklause Ingrid "Impi". Näinpä Tähän asti kaikki jaölostukseen käyttämäni nartut ovat olleet Hayan jälkeen omia kasvattejani, jo kuudenteen polveen. Sittenmmin olen saanut mahdollisuuden käyttää jalostukseen myös Hayaklause Grenjan upeaa tytärtä, Juurusjärven Beaa. Se on emänä M- ja O-pentueelle. 25 vuoden kasvatusharrastuksen aikana Hayaklause kenneliin on syntynyt 15 pentuetta ja 105 pentua. Näistä yhdeksässä pentueessa on saksalainen tai saksalaisista vanhemmista oleva isä ja yhdessä Tsekkiläinen.

Koiraharrastus on rikastuttanut elämääni lukuisilla hyvillä ihmis- ja koiratuttavuuksilla niin Suomessa kun ulkomaillakin. Kasvatusharrastukseni on hyvin pienimuotoista, enkä suunnittele paisuttaa Hayaklausea suureksi kenneliksi jatkossakaan. Pidän tärkeänä olla yhteydessä kasvattieni perheisiin. Siksi valitsen pennuille tiimiin sopivan kodin, joiden kanssa on eväitä hyvään vuorovaikutukseen senkin jälkeen, kun pentu luovutetaan. Vuosittain järjestämme Hayaklausepäivät, jolloin kokoonnumme koirien kanssa viikonlopuksi viettämään yhteistä aikaa koulutuksen ja hupailun merkeissä. Useana jouluna olemme tehneet Hayaklause-joululehden, johon painetaan vuoden tapahtumia, tuloksia ja Hayaklause-hoffien perheiden kertomuksia. Nykyään kotisivujen ja netin informaatiotulvan vuoksi lehti jää jalkoihin.

Kennel Hayaklauselle on myönnetty Kennelliiton Vuolasvirtapalkinto vuonna 2017.

Tervetuloa kotisivuilleni tutustumaan Kennel Hayaklausen hovawartteihin. Toivon, että viihdyt vierailullasi!!!

Raila

Uskihoff's Haya

Hayaklauset kolmessa polvessa; Eifer (G-pentujen emä), Gerbera (I-,J- ja K-pentujen emä) ja Jubilee

Hayaklause Gerbera (I-, J- ja K-pentujen emä) vuonna 2009

Juurusjärven Bea (M- ja O-pentujen emä)

Hayaklause Ingrid (L-, N ja P-pentujen emä)

Hayaklause Do Do (E- ja F-pentujen emä) ja Uskihoff´s Haya (kennelin kantanarttu A-,B-, ja C-pentueen emä)

Raila Nieminen

Jokitie 45, 16500 Herrala

puh. 050 3539299,

e-mail: hayaklause@hotmail.com